Премиерът Бойко Борисов сам е предложил на САЩ България да стане домакин

...
Премиерът Бойко Борисов сам е предложил на САЩ България да стане домакин
Коментари Харесай

Борисов сам предложил Варна да стане военен център

Премиерът Бойко Борисов сам е предложил на Съединени американски щати България да стане домакин на военноморски координационен център. Това излиза наяве от съвместно изказване на държавните управления на двете страни, разпространено след края на срещата сред премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.  " Съединените американски щати приветстват предлагането на България за основаване на военноморски координационен център във Варна в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие. Двете страни имат предпочитание да си сътрудничат в допълнение както двустранно, по този начин и в границите на НАТО, с цел да поддържат качествата на България за осъществяване на военноморски интервенции, чрез което ще се укрепи нашата групова сигурност по югоизточния фланг на НАТО. "

Борисов е договорил това, въпреки че часове по-рано на борда на държавния аероплан на път към Вашингтон пред публицисти настояваше, че " чeрнoмoрcкa бaзa нa НAТO нa тeритoриятa нa Бългaрия нямa дa дoпуcнa ”. Той даже изрази увереност, че " амeрикaнцитe мнoгo дoбрe знaят мoeтo oтнoшeниe пo тoзи въпрoc и eдвa ли щe гo пocтaвят пo врeмe нa рaзгoвoритe ни c Тръмп ”. Преди визитата в Съединени американски щати Атлантическият съвет на България разгласи, че сходно изказване  " не подхожда на министър-председател на страна, която е съдружник в НАТО. Такава позиция може да има единствено неутрална страна, която се пробва да балансира сред НАТО и Русия, само че не и България, чиито съюзнически задължения изискват тя да бъде сигурен, заслужен и благонадежден член на алианса ". В самолета на път за Вашингтон Борисов бе безапелационен, че не е трансформирал мнението си, че Черно море би трябвало да остане място " за платноходки, туризъм и мир ", както сподели през юни 2016 година пред румънския президент Клаус Йоханис. 

След срещата в Белия дом Борисов беше във очевидно прелестно въодушевление

По мотив контрактуваното той изясни, че " не е военна база, а логистичен център за учения ", и настоя да се прави разлика. Според него " Черно море остава спокойно и двамата с президента Тръмп ще се любуваме на курорти и голф клубове ". Соломон Паси, някогашен външен министър и ръководител на Атлантическия клуб, разяснява пред bТV, че в действителност това е крачка към основаването на военна база във Варна. " Ако господин премиерът (Бойко Борисов - б.р.) успее да убеди президента Путин да трансформира своите военни кораби в платноходки, доста ще се развеселявам, само че почтено казано, малко се колебая ", иронизира Паси.

България заявява, че ще продължи да инвестира в модернизацията на въоръжените си сили. По време на срещата в Белия дом Борисов не пропусна да се похвали пред Тръмп, че разноските за защита към този момент възлизат на 3.1% от Брутният вътрешен продукт, поради което получи хвалба от домакина, който даже ни даде за образец на Германия - тя харчи под 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Българските разноски за защита скочиха, откакто София купи 8 американски самолета F-16. Американският президент се обърка, като сподели, че България е купила изтребители F-35 и ще се снабди със " страхотни американски оръжия, най-хубавите в света ".

В изказването Съединени американски щати се ангажират да помогнат на България за справяне с корупцията и отбраната на медийните свободи. Малко преди визитата някогашният американски дипломат у нас Джеймс Пардю разгласява унищожителна публикация в The Hill, в която разказа трагичното състояние България като страна с мащабна корупция и подвластни медии.  " Местни олигарси и " предприемачи "  използват медиите, с цел да въздействат на държавното управление и правосъдната система ", написа Пардю. " И двамата (Тръмп и Борисов) не обичат свободните, самостоятелни и настъпателни медии ", сподели малко по-късно някогашният дипломат пред " Дойче веле ".

В взаимното изявление се показва и

планирано сътрудничество за повишение на газовите доставки от надеждни източници

и диверсифициране на ядреноенергийния бранш. След края на срещата Борисов съобщи пред публицистите, че страната ни е одобрена да бъде стратегически газов хъб. Премиерът подробно разяснил на Тръмп, че АЕЦ " Белене " е " 100% българска ", а не съветска. " Има действителна опция американската компания " Дженерал Електрик " да достави турбина, което ще вдигне и мощността... Не мога да почна да върша американски реактори и да хвърля два чисто нови в реката. Ще ме бият българите с камъни! ", сподели Борисов на излизане от Белия дом. Тръмп като бизнесмен схванал, че планът е доста добър. В идващите дни американски нуклеарни специалисти пристигат в България, с цел да видят цялата инфраструктура както в Белене, по този начин и в Козлодуй. 

В документа се показва, че с цел да се възползва в оптималната степен от надеждните и преференциални доставки на полутечен природен газ от американски производители, България се нуждае от подобаваща инфраструктура.  " Заедно имаме намерение да следим процеса и да работим за реализиране на съдбоносен прогрес в построяването на газовия интерконектор Гърция-България и плаващата платформа за предпазване и регазификация край Александруполис, Гърция. "

ВИЗИ И ВИЗИТА

Срещата в Белия дом не даде отговор по кое време ще паднат американските визи за български жители. " Убеден съм, че визовият режим за България ще падне ", разгласи министър председателят Борисов във Facebook след срещата, само че без повече детайлности. Засега България не извършва условието отводите да са под 3%. В момента отказаните американски визи за българи са около 11%. Според Борисов обаче на идната му среща с Тръмп ще се контракти премахването на визи за българите. Според Борисов " президентът ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за доста години, в случай че направи този жест ". Премиерът е уверен, че Тръмп ще пристигна у нас . " Дадохме му карта за честен член на голфа. Остана със ужасно усещане от изгледите на нашите голф стадиони ", сподели министър председателят. 

Кога и дали ще има втора среща Тръмп-Борисов, не е ясно.  " Много е евентуално да дойда в България, единствено Борисов да ме предложения ", съобщи американският президент пред Белия дом, до момента в който посрещаше госта си. Соломон Паси изрази съмнение, че Тръмп ще пристигна в София. Според него това е малко евентуално. Паси счита, че няма причина Борисов и Тръмп да се виждат още веднъж в идващите 6 месеца, откакто всичко към този момент било изговорено. Вицепрезидентът Майк Пенс сигурно ще пристигна, съобщи по-късно Борисов.

ШПИОНАЖ

Бойко Борисов заяви, че Тръмп проявил интерес за какво упрекнатият в шпионаж водач на придвижването " Русофили " Николай Малинов е бил пуснат в Русия, за да получи отличие от Владимир Путин.  " Не можах да му обясня по какъв начин е допустимо, откакто прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвиняване, по какъв начин български съд го е пуснал да отиде в Москва. Но аз в работата на съда не се меся! ", оправда се Борисов. Обвиненията в шпионаж на членове на " Русофили " бяха повдигнати през октомври, малко откакто основният прокурор Цацаров и заместникът му Иван Гешев, както и ръководители на българските спецслужби се завърнаха от посещаване в Съединени американски щати.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР